Het effect van montagehoogte

In veel omgevingen is een montagehoogte vrij standaard en eenvoudig te overbruggen. Denk aan kantoren en klaslokalen. De montagehoogte ligt om en nabij de hoogte van de verdiepingsvloer en is minimaal 2,6 meter tot 4 meter. Met een inbouwarmatuur of downlight kan hier vaak eenvoudig aan de minimale verlichtingssterkte op het werkvlak worden gekomen. In de logistiek en industrie is dat natuurlijk wel anders. Hier moeten in sommige gevallen montagehoogtes tot 16 meter. Op welke zaken moet je dan letten om toch de voldoen aan de norm voor werkplekverlichting.

Lumenpakket

Er zijn eigenlijk drie zaken die jou als installateur in deze gevallen voor een juiste lichtoplossing kunnen laten kiezen. Ten eerste wil je op grote montagehoogtes zoveel mogelijk lumenoutput uit je armatuur. De lichtstroom in lumen bepaald de hoeveelheid licht die het armatuur realiseert. Hogere lumenpakketten, tot bijvoorbeeld 70.000 lumen, zorgen voor veel power aan het plafond. Kijk hierbij echter wel uit, dat de verlichting bij het naar boven kijken niet verblindend is en laat je goed adviseren op basis van een gedegen lichtplan en praktijk situaties en referenties.

Optisch systeem

Een tweede belangrijke speler is het optische systeem. Door gebruik te maken van de juiste (lens)technologie kan de verlichting in een zeer smalle bundel naar beneden worden getransporteerd. Dit voorkomt dat de lichtopbrengst bovenaan bij het plafond ‘verloren’ gaat en brengt alle verlichting daar waar je het wilt hebben: beneden op de vloer of op de goederen in de racks. Daarnaast zorgt een goed optisch systeem voor minimale verblinding van de orderpickers en heftruckchauffeurs.

Verlichting pendelen

Een laatste mogelijkheid, welke niet altijd een optie is, omdat er vaak tot in grote hoogte wordt gestapeld met high bay racking, of omdat er kraansystemen aan het plafond bevestigt zijn, is het pendelen van de verlichting. Zo kan de montagehoogte zelfs in hallen van 16 meter enorm worden verlaagd. Echter – zoals gezegd – komt dit regelmatig in de knoei met de eerder genoemde nadelen van de functionaliteit van de hal.

Hierboven twee illustratieve voorbeelden van een hoog warehouse en een opslagruimte.

Wil je weten welke verlichtingsoplossing in jouw geval de beste oplossing biedt? Neem gerust contact op met Jan van Riel of één van onze lichtadviseurs. Zij brengen graag een bezoek op locatie en werken een gedetailleerd lichtplan voor je uit.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux