Kies de juiste optiek voor jouw lichtlijn

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste lichtlijn kiest voor een project? Er zijn veel verschillende optieken en elk optiek heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en lichttechnische uitwerking. Maar waar moet je nou precies op letten? Het begint met het kiezen van de juiste optiek. Op het gebied van optieken onderscheiden we drie toepassingsgebieden: logistiek & industrie, retail en kantoren & onderwijs.

Logistiek & industrie

In de logistiek & industrie moet verlichting naast functioneel ook een egaal en rustig lichtbeeld geven. Stellingpaden in een magazijn moeten bijvoorbeeld goed verlicht worden en de goederen en etiketten in de rekken moeten zicht -en leesbaar zijn. Daarnaast is het voor orderpickers belangrijk dat ze niet worden verblindt wanneer ze omhoog kijken. In de logistiek & industrie is het altijd een spel van het kiezen van het juiste lumenpakket in combinatie met de juiste optiek. In dit toepassingsgebied hanteren we de volgende vuistregels:

Optiek

Montagehoogte

B - Breedstralend

3 - 5 meter

TB - Diepbreedstralend

5 - 10 meter

MT - Mediumdiepstralend

6 - 12 meter

T - Diepstralend

> 10 meter

Retail

In de retail is het goed aanlichten en mooi presenteren van producten ontzettend belangrijk voor de verkoop. Steeds meer retailers ontdekken dit en besteden steeds meer tijd en geld aan de verlichting. De twee meest toegepaste optieken in de retail, beide met een ideale montagehoogte tussen de drie en vier meter, zijn de dubbel asymmetrische (DA) optieken en de asymmetrische (A) optieken. De dubbel asymmetrische optiek zorgt er bijvoorbeeld in supermarkten voor dat vooral de schappen goed worden verlicht en de vloer wat minder opvalt. Met speciale 3-fasen-spanningsrailmodules voor de lichtlijnsystemen kunnen ook spots worden geïnstalleerd op de lichtlijn om accenten in het schap te zetten. De asymmetrische optieken stralen het licht naar één zijde uit. Dit wordt (zo nu en dan) toegepast in de retail om een schap tegen een muur goed uit te lichten.

Kantoren & onderwijs

Bij het verlichten van beeldschermwerkplekken op kantoren en in het onderwijs speelt de mate van verblinding een belangrijke rol. In je lichtplan moeten de armaturen voldoen aan de UGR <19 eis. Het is dan ideaal om de B19 optiek te gebruiken. Deze optiek is speciaal ontwikkeld voor beeldschermwerkplekken en zorgt voor minimale verblinding. De B19 optiek kun je het beste gebruiken bij een montagehoogte tussen de 2 en 4 meter.

Nog meer smaken!

Voor omgevingen waarbij een niet al te hoog lichtniveau noodzakelijk is, zijn er speciale prismatische optieken. Doordat de leds zijn verstopt achter een prismatische optiek, zijn deze niet direct zichtbaar. Hiermee zorgen deze optieken voor een egaler en rustiger lichtbeeld. Standaard kan er gekozen worden uit vier optieken met een prismatische opalen afscherming. Daarvan zijn de OT-variant (Opaal rond) en de OTR-variant (Opaal rechthoekig) te monteren op een plafondhoogte tussen de drie en zes meter.

De PA-TB optiek is slagvast en heeft een hoge lichtdoorlating en kan ideaal tussen de vier en acht meter worden gemonteerd. De lambertisch (diffuus) stralende optieken PA-2 en PA-2 TB zijn toe te passen op een montagehoogte tussen drie en zes meter en zorgen ervoor dat het licht in de ruimte op een prettige en heldere wijze wordt weergeven. De PA-2 heeft een indirect witlichtcomponent en de PA-2 FB heeft een indirect blauw lichtcomponent. Deze lichtcomponenten zorgen voor aanvullend omgevingslicht.

Het kiezen van de juiste lichtlijn hangt dus voornamelijk af van het toepassingsgebied waarin je gaat werken. Wat is belangrijk voor de ruimte? Waar hebben de personen die in de ruimte gaan werken baat bij? Genoeg om over na te denken.