Location Based Services

Slimme gebouwen, die hebben de toekomst. Een gebouw is tegenwoordig meer dan alleen een omhulsel waar activiteiten in plaatsvinden. Door in nieuwe gebouwen armaturen te installeren die uitgerust zijn met sensoren en beacons wordt makkelijk allerlei data verzamelt over de status en het gebruik van het gebouw.

Er zijn verschillende manieren waarop de ‘handigheid’ van een gebouw vergroot kan worden. De TRILUX-armaturen bieden de volgende mogelijkheden:

Asset tracking

Voornamelijk bij grote bedrijven met waardevolle producten (assets) wordt gebruik gemaakt van asset tracking. Hierbij worden alle producten voorzien van een track-and-tracetag. Op die manier kunnen alle (bedrijfs-)middelen altijd en overal worden gelokaliseerd. De tags communiceren vaak via een radiosignaal. TRILUX ontwikkelde een systeem waarbij deze tags via de verlichtingsinfrastructuur communiceren. Het voordeel van ‘made in Germany’ kan hier ten volle worden benut. De aluminium armatuurbehuizing kan namelijk zeer eenvoudig worden aangepast en uitgerust met speciale beacons.

Wat is Indoor Positioning?

Bij Indoor Positioning maken verlichtingsarmaturen gebruik van geoctrooieerde technologie om codes te versturen naar de camera’s op smartphones. Deze software zorgt er samen met een cloud-oplossing voor dat het op die manier mogelijk is om precies te weten waar de bezoeker van een gebouw zich bevindt. Doordat de locatie van een bezoeker bijna op de centimeter bekend is, kan een gebouweigenaar doelgerichte informatie versturen naar de smartphone van de bezoeker. Denk aan routebegeleiding, iets wat er in grote winkels voor kan zorgen dat klanten langer blijven hangen, waardoor ze misschien meer producten meenemen naar de kassa.

 

Data visuzalization

Als je alle bovenstaande mogelijkheden met elkaar zou combineren spreken we van ‘Data visualization’. Alles wordt samengevoegd tot één heatmap waarmee gebouweigenaren en retailers aanpassingen kunnen doen op de inrichting van hun gebouw en een snel overzicht hebben van alle data.

Proximity marketing

Dit is een manier om persoonsgerichte informatie naar een smartphone te versturen. Dit gebeurt aan de hand van een tijdstip en de positie van de smartphone in een gebouw of winkel. In armaturen kan software worden geïnstalleerd die deze data nauwkeurig doorstuurt. Het is een gratis manier om met aanwezige klanten of bezoekers te kunnen communiceren. Proximity marketing ontwikkelt zich in een rap tempo en zal steeds meer mogelijkheden krijgen en steeds sneller gaan werken.