PREDICTIVE MAINTENANCE, WAT IS HET?

Onderhoudskosten zijn noodzakelijk, maar niet precies de meest leuke uitgaven. En als verlichting stuk gaat, gebeurt dit eigenlijk altijd op het moment dat het niet uitkomt. Dit kan anders! Verlichtingsonderhoud kan een stuk goedkoper, eenvoudiger en tijdbesparender. Hoe? Door gebruik te maken Predictive Maintenance.

Predictive Maintenance

Vaak worden onderdelen preventief en correctief onderhouden. Bij preventief onderhoud worden onderdelen volgens een vooraf vastgesteld onderhoudsschema onderhouden. Bij correctief onderhoud worden actuele storingen opgelost. Tegenwoordig kunnen we dus ook gebruik maken van Predictive Maintenance. Hierbij wordt er onderhoud uitgevoerd op basis van de daadwerkelijke conditie van bijvoorbeeld een armatuur. Het doel? Op het juiste moment een armatuur of onderdeel vervangen, vlak voordat het einde van de levensduur bereikt wordt. Op deze manier wordt de betrouwbaarheid verhoogd en gaan de onderhoudskosten verlaagd. Ook de overlast op de werkvloer wordt beperkt, omdat men van tevoren precies weet wat wanneer gebeuren gaat.

Wat hebben we nodig?

Data. Heel veel data hebben we nodig. De levensduur data van verlichtingsarmaturen is nodig om te bepalen wat het uitvalpercentage van een armatuur is. Door deze data te gebruiken kan nauwkeurig bepaald worden wat de exacte levensduur van een armatuur is. Als de kosten bekend zijn van zowel de reparaties (gepland en ongepland) als van de “downtime”, kan daarmee de optimale termijn bepaald worden voor het vervangen van de armaturen of producten. Tot slot hoeven we alleen nog maar te monitoren hoeveel branduren een armatuur verbruikt heeft. Met die informatie weten we precies wat het juiste moment is om een armatuur te vervangen. Het is met LiveLink zelfs mogelijk om proactief meldingen over dit onderhoud te ontvangen.

LiveLink

LiveLink analyseert alle data van een armatuur. Deze data wordt vervolgens verzameld aan de hand van intelligente drivers en de bijbehorende Light Monitoring Service. Op basis van de ervaring van TRILUX kan bekeken worden welke verdeling van toepassing is voor de uitval van de componenten. Als blijkt dat de uitval goed te voorspellen is met een statische verdeling dan kan vervolgens voorspeld worden wat de optimale vervangingstermijn is voor de componenten of producten. Ideaal!