Vandalismebestendige armaturen, wat zegt de IK-waarde?

In sommige omgevingen moet verlichting tegen een stootje kunnen. Omdat deze namelijk op plekken gemonteerd zitten waar ze eventueel ten prooi kunnen vallen aan vandalisme. Denk aan portieken, voetbalstadions, gevangenissen of parkeergarages om maar wat locaties te noemen. Vooral in omgevingen waar mensen zich ‘ongezien’ wanen, zich vervelen of waar grotere groepen samenkomen kan dit een probleem vormen. Maar er is een oplossing voor: vandalismebestendige armaturen.

Slagvastheid

In welke mate een armatuur bestand is tegen de slagvastheid en impact van ongewenst menselijk handelen wordt aangeduid in een IK-waarde. Deze IK-waardes zijn opgebouwd volgens de Europese standaard EN62262.

IK-waarde

Betekenis

IK 00

Geen weerstand

IK01

Weerstand tegen schokken van 0,15 J

IK02

Weerstand tegen schokken van 0,2 J (standaard open armatuur)

IK03

Weerstand tegen schokken van 0,35 J (standaard armatuur met polymethacrylaat afscherming);

IK04

Weerstand tegen schokken van 0,5 J

IK05

Weerstand tegen schokken van 0,7 J (open armatuur met versterkte optiek)

IK06

Weerstand tegen schokken van 1 J

IK07

Weerstand tegen schokken van 2 J (versterkt

IK08

Weerstand tegen schokken van 5 J (gesloten armatuur met polycarbonaat of glazen afscherming, beschermd tegen vandalisme)

IK09

Weerstand tegen schokken van 10 J

IK10

Weerstand tegen schokken van 20 J

Openmaken

Ondanks de impact op schokken en slagvastheid, wat wordt gemeten aan de hand van de IK-waarde is er natuurlijk meer. Want daarnaast is het vaak ook handig dat ongewenste personen een armatuur niet zomaar open kunnen maken als deze op een bereikbare hoogte zijn gemonteerd, want ook dat valt onder vandalisme. Hiervoor worden armaturen veelal uitgevoerd met bijzondere schroefsystemen, draaisystemen, worden ze industrieel verlijmd of zijn er speciale sleutels nodig om de armaturen te kunnen demonteren of openen.

 

TRILUX oplossingen

Standaard hebben wij meerdere armaturen in ons portfolio met IK10. Zo zijn de waterdichte armaturen Duroxo LED en Limaro LED beiden voorzien van een IK10 klassificatie. Ook vrijwel ons gehele buitenverlichtingsportfolio is voorzien van een IK10 klassificatie. Als dat nog niet genoeg is, denken onze adviseurs en productontwikkelaars graag mee. Zoals wij bijvoorbeeld deden voor de Penitiaire Inrichting (PI) in Zaandam (zie ook bovenstaande foto’s). Dit complex werd voorzien van speciaal ontwikkelde TRILUX armaturen die naast een hoge IK-klassificatie ook onmogelijk open te maken zijn voor gedetineerden.

Meer info over IK-waarde en verlichting? Neem contact op met Jan van Riel.

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux