Waar kan ik oude lichtbronnen inleveren of afvoeren?

Spaarlampen, TL-buizen, gloeilampen, halogeenverlichting, maar ook kerst- en LED verlichting die defect, vervangen of overbodig zijn mag je niet zomaar in de prullenbak gooien of bij het reguliere huishoudafval zetten. Of het nu gaat om een buiten- of binnenlamp, tafel-, wand of inbouwlamp: meer dan 90 procent van alle verlichting kan worden gerecycled. Om het inzamelen zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn in heel Nederland honderden inzamelpunten waar oude en defecte (onderdelen van) armaturen ingeleverd kunnen worden om gebruikt te worden als grondstof voor nieuwe verlichting.

WeCycle

De inzamelpunten worden verzorgd door WeCycle en zijn op vele verschillende plaatsen te vinden. Consumenten wordt gevraagd de apparatuur mee te nemen naar de supermarkt, lichtspeciaalzaak, bouwmarkt of een milieustation. Voor de zakelijke markt (en dus ook voor jou als installateur) zijn er nog een heel aantal extra punten ingericht. Zo kun je de armaturen onder andere bij (technische) groothandels als de Technische Unie inleveren. Om het voor jou dichtstbijzijnde inzamelpunt op te zoeken kun je hier kijken. Het inleveren van oude armaturen kost niets, maar levert voor ons milieu veel op.

Milieubesparing

Het inleveren van oude armaturen ziet WeCycle niet als het einde van een product, maar juist als een nieuw begin. Door apparaten en lampen te recyclen tot nieuwe grondstoffen kunnen weer nieuwe producten gefabriceerd worden. Zo ontstaat een cirkel van produceren, gebruiken, inleveren, recyclen en wederom produceren. Dit wordt ook wel de circulaire economie genoemd. In 2018 heeft WeCycle met alle afgedankte apparaten met een stekker, (oplaadbare) batterijen en verlichtingsarmaturen 105,5 miljoen kilo elektrisch afval ingezameld. 95 procent hiervan is omgezet naar nieuwe grondstoffen en energieterugwinning. Bovendien is door de inzameling van WeCycle ruim 294 miljoen kilo CO2-uitstoot in 2018 vermeden. Deze aantallen laten goed zien hoe belangrijk het is dat ook jij jouw steentje hier aan bij draagt!

Heb je naar aanleiding van dit artikel een tip, vraag of opmerking? Laat het ons gerust weten, we komen graag met je in contact!

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux