Waar moet je op letten bij het verlichten van agrarische omgevingen?

Verlichtingsarmaturen in agrarische omgevingen worden blootgesteld aan extreme situaties. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt door de zeer agressieve atmosfeer welke ontstaat door de ammoniakgassen die vrijkomen uit de ontlasting van de dierenAmmoniak is een gas dat uiteraard ook conventionele armaturen aantast, maar aangezien het vervangen van slechts enkele onderdelen een relatief lage kostenpost is hoor je daar niemand over. Bij standaard LED armaturen degradeert de levensduur van zowel de LED lichtbron als de driver dusdanig snel en onvoorspelbaar in dergelijke omgevingen, dat veel fabrikanten het niet aandurven om LED daar op een verantwoorde manier toe te passen. 

Lichtspectra en het effect op gewassen en dieren

Een kip is gevoeliger voor bepaalde kleuren uit het lichtspectrum en de manier van dimmen dan bijvoorbeeld een varken. Het toepassen van een standaard verlichtingsarmatuur in een kippenschuur lijkt wellicht niet direct van invloed, maar is dat wel degelijk. Verkeerde lichtomstandigheden kunnen bij kippen extra stress veroorzaken, wat kan leiden tot weinig of zelfs geen eieren als gevolg”. Soortgelijke gevolgen zijn ook terug te zien in de afname van melkproductie onder koeien of de groeiontwikkeling van planten in bijvoorbeeld een koraalkwekerij.

Meer dan techniek

Om de groei en productie van planten en dieren te bevorderen, is het de hoogste tijd voor een welzijnsbewust verlichtingsaanbod. Waarbij naast technische aspecten ook alle andere risico’s voor kwekers en boeren weggenomen worden. Het toepassen van de juiste lichtkleuren, zoeken naar een goede lichtgelijkmatigheid en bieden van de juiste lichtintensiteit. Ook dient rekening gehouden te worden met het lichtspectrum wat voor de betreffende soort dieren of planten het beste is. Ieder plantje of dier heeft immers zijn eigen uniciteit en wensen.

De oplossing

Nu is daar de gasdichte én waterdichte Deveo Fit van TRILUX. Dit armatuur heeft een zeer krachtige gasdichte behuizing welke eenvoudig zijn mannetje staat in gebieden waar rook, gassen én bijtende oplosmiddelen een uitdaging vormen voor armaturen. Het armatuurprofiel van PMMA is luchtdicht afgesloten met een optiek en daarmee bestand tegen de meest uiteenlopende chemische invloeden in de industrie en agrarische omgevingen. Dankzij de IP69K beschermklasse is het armatuur tevens geschikt voor reiniging met een hogedrukspuit en voor montage in overdekte buitenruimten (-25 t/m 35 °C). 

Altijd de juiste keuze 

Dankzij het omvangrijke portfolio van de Deveo Fit LED biedt de familie in iedere situatie de juiste keuze. Het armatuur is namelijk verkrijgbaar in diverse lichtkleuren (3000K4000K, 5000K en 6500K), specifieke lichtspectra welke effectiviteit op het dierenwelzijn hebben en een 1-10V of DALI dimbare driver. Ook is het armatuur voorzien van de nieuwste LED technologie met een levensduur van 50.000 uur (80% lumenbehoud). Ter vergelijk: levensduur fluorescentielamp CVSA 11.000 uur. Met de onboard kennis van TRILUX dochteronderneming Pacelum vinden wij voor iedere specifieke situatie een oplossing.

Vragen over het verlichten van agrarische omgevingen? Neem gerust contact met ons op.

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux