Waarom zou ik een lichtplan (laten) maken?

Als installateur vraag jij je wellicht af waarom je een uitgebreid lichtplan zou (laten) maken? Het antwoord op die vraag is eenvoudig te geven. Door te spelen met de juiste combinatie van licht en donker creëer je namelijk de sfeer waar je naar op zoek bent in de ruimte die je gaat verlichten.

Rekenen met verlichting

Een lichtplan helpt je om in de ontwerpfase van een nieuwbouw of renovatieproject na te denken over de plaatsing en technische gevolgen van de armaturen in een ruimte. Daardoor kun je controleren of jouw advies voldoet aan alle gewenste voorwaarden die jouw opdrachtgever je heeft meegegeven. Ieder lichtplan vraagt om maatwerk en professionaliteit, zodat de juiste armaturen op de daarvoor bedachte wijze worden ingezet en je enerzijds zoveel mogelijk comfort en anderzijds zoveel mogelijk energiebesparing kunt realiseren.

Visualisatie van het eindresultaat

Het maken van een lichtplan is een visuele en specialistische taak. Jouw opdrachtgever gaat ervan uit dat de aan jou meegegeven wensen worden verwerkt in het uiteindelijke resultaat en is vaak niet dusdanig technisch onderlegd om alle termen uit jouw lichtplan zonder verdere uitleg te begrijpen. Het is dan ook belangrijk om het lichtplan zodanig uit te werken dat je een sfeerbeeld van het eindresultaat kunt tonen of bij jouw offerte kunt voegen. Door middel van lichtvisualisaties of -simulaties die je in Relux of DIALux kunt uitwerken geef je een zo goed mogelijk beeld weer van het eindresultaat.

Ben jij benieuwd naar de aandachtspunten bij het maken van een lichtplan? Of wil je graag meer te weten komen over de richtlijnen voor verlichtingssterkte in verschillende ruimtes? Blijf ons dan vooral volgen!

Heb je (in de tussentijd) vragen? Neem gerust contact op met één van de lichtexperts van TRILUX via Jan Van Riel. We helpen je graag! Ook met het maken (of ondersteunen) bij jouw lichtplan!

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux