Wat betekent Candela (cd)?

De begrippen Candela, Lumen en Lux worden allemaal gebruikt in de verlichtingswereld en hebben een sterke onderlinge verbinding. Maar wat betekenen ze en wat is eigenlijk de relatie tot elkaar? In een reeks van drie korte artikelen leggen we het graag aan je uit. In dit tweede artikel gaan we in op het begrip Candela, ook wel bekend als (cd).

Candela betekent in het Latijns ‘kaars’ en staat dan ook gelijk aan de lichtsterkte van één kaars. Wanneer je spreekt over de hoeveelheid candela, dan duidt je de hoeveelheid lichtsterkte uit. De hoeveelheid candela geeft dus aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van een lichtbundel. Deze hoeveelheid hangt samen met de richting, de stralingshoek, waarin het licht uitstraalt. De officiële en volledige definitie van candela luidt dan ook als volgt:

“De candela is de lichtsterkte in een gegeven richting van een bron die monochromatische straling met een frequentie van 540 x 1012 Hz uitzendt en waarvan de stralingssterkte in die richting 1/683 watt per steradiaal is.”

De waarde die uit deze berekening voortkomt is geschikt om gebundelde lichtbronnen te vergelijken. De totale lichtsterkte van deze lichtbronnen samen wordt uitgedrukt in Lux.

Heb je naar aanleiding van deze uitleg vragen? Neem dan gerust contact op met:

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux