Wat betekent Kelvin? (K)

De hoeveelheid Klevin (K) geeft een numerieke indicatie van de kleurtemperatuur weer. Een kleurtemperatuur in verlichting toont de warmte van het licht. Dat heeft niets te maken met hoe warm het armatuur wordt, maar zegt iets over de kleur van het licht. Bijvoorbeeld of het licht warm of juist koud ‘oog en aanvoelt’. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en blauwer het licht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en roder het licht is.

Verschillende kleurtemperaturen

De standaard Kelvin waarden beginnen bij 2700K (warm wit licht) en lopen op tot 6300K (koud wit licht). Ter vergelijking is het goed om te weten dat daglicht een kleurtemperatuur heeft van 5000K en zonlicht in de middag 6000K. In onderstaande tabel zie je overzichtelijk welke hoeveelheid Kelvin past bij de genoemde soort verlichting.

Kelvin (K)

Vergelijkbaar met:

1200

Kaarslicht

2000

Zonsopkomst en zonsondergang

2800

(Gewone) Gloeilamp

3200

Halogeen

3500

Eén uur na zonsopkomst

4000

TL-lamp

4200-4700

Mengels van kunstlicht en daglicht

5600

Standaard daglicht

6000

Middagzon

6500

Wit/ Neutraal licht

7.000-10.000

Zwaar bewolkt, schaduwzijde, noordzijde (zonder direct zonlicht)

Kleurtemperaturen LED verlichting

LED verlichting heeft geen standaard kleurtemperatuur, zoals bovenstaande lichtbronnen. De armaturen van TRILUX zijn beschikbaar in meerdere kleurtemperaturen tussen de 2700K (Extra warm wit licht) en 6500K (Extra koud wit licht).

Wanneer je op zoek bent naar een vervanger voor een gloei- of halogeenlamp, adviseren we je te kiezen voor een LED verlichtingsarmatuur met een kleurtemperatuur van 2700K. Wanneer je TL-lampen wilt vervangen voor LED lijnverlichting is dit verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. De meest gekozen variant voor kantoren is 4000K, welke vergelijkbaar is met daglicht of natuurlijk licht.

Heb je vragen over de juiste kleurtemperatuur voor de door jou te verlichten ruimte? Of ben je benieuwd welke kleurtemperatuur wij bij het door jou uitgekozen armatuur adviseren? We helpen je graag op weg! Neem gerust contact op met:

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux