Wat betekent Lumen (lm)?

De begrippen Candela, Lumen en Lux worden allemaal gebruikt in de verlichtingswereld en hebben een sterke onderlinge verbinding. Maar wat betekenen ze en wat is eigenlijk de relatie tot elkaar? In een reeks van drie korte artikelen leggen we het graag aan je uit. In dit eerste artikel gaan we in op het begrip Lumen, ook wel bekend als (lm).

Hoogstwaarschijnlijk is de term lumen de meest gebruikte en bekende van de drie. Lumen omschrijft de eenheid van de lichtstroom. Een lichtbron heeft een lichtstroom in alle richtingen. De hoeveelheid licht die uit een armatuur in verschillende richtingen straalt, noem je lumen.

In de berekening van de som van al het uitgestraalde licht (lumen) wordt rekening gehouden met de gevoeligheid van het menselijk oog. Zo is het menselijke oog bijvoorbeeld gevoeliger voor geel- en groentinten dan voor ultraviolet of infrarood licht.

De totale hoeveelheid lumen hangt af van het vermogen van de lichtbron en de kleur van het licht. Een lichtbundel met de sterkte van één candela en een openingshoek van 65,6° (1 steradiaal) heeft een totale lichtstroom van één lumen. Oftewel: één candela is gelijk aan één lumen per steradiaal.

Je kunt hierdoor stellen dat hoe kleiner de stralingshoek is waarin het licht wordt uitgezonden, hoe hoger de lichtsterkte zal zijn. Om deze reden is het bij de aanschaf of plaatsing van een nieuw LED armatuur zeer verstandig om niet alleen naar het vermogen van het armatuur, maar ook naar de hoeveelheid lumen te kijken.

Nog aanvullende vragen over Lumen? Neem contact op met:

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux