Wat heb jij aan het nieuwe ENEC+ kwaliteitskeurmerk?

Elke installateur heeft wel eens gehoord van ENEC. Sinds 2014 kennen we ook het ENEC+ kwaliteitskeurmerk. Maar wat is ENEC precies? En wat hebben we precies aan ENEC+? Wat zijn precies de voordelen? We leggen het je graag uit.

ENEC+ hét keurmerk voor kwalitatieve led producten

ENEC is al ruim 20 jaar een onafhankelijk Europees kwaliteitskeurmerk waarmee duidelijk wordt gemaakt welke producten voldoen aan de streng veiligheidseisen die Europa stelt als het gaat om elektronische apparatuur. Sinds kort bestaat ook het ENEC+ kwaliteitskeurmerk.

Dit keurmerk gaat een stap verder en laat zien dat de door de fabrikant opgegeven productinformatie betrouwbaar is. Het keurmerk wordt gesteund door Lighting Europe, dé Europese brancheorganisatie waarbij de meest invloedrijke verlichtingsproducenten (waaronder ook TRILUX) zijn aangesloten. Aan de hand van de IEC-normen zijn de specificaties van de fabrikant en de prestaties van de armaturen uitgebreid getest en eenduidig vastgelegd. Het ENEC+-keurmerk wordt uitsluitend toegekend aan producten die minimaal zijn voorzien van het standaard ENEC-veiligheidskeurmerk.

De certificering van ENEC+

Zowel het ENEC-keurmerk als het ENEC+-keurmerk worden uitsluitend toegekend door onafhankelijke certificatie-instellingen. In Nederland wordt dit gedaan door DEKRA. Duidelijk zal zijn: ENEC+ is zowel een veiligheids- als een kwaliteitskeurmerk en biedt daardoor dubbele zekerheid. De ENEC+-certificering is van toepassing op een breed scala aan TRILUX-performance armaturen, waaronder de led-lichtlijn E-line LED.

Voordelen ENEC+ keurmerk

Een ENEC+-keurmerk biedt vele voordelen op het gebied van veiligheid en kwaliteit.
Zo heb je met het keurmerk gegarandeerd een hoge kwaliteit van het led-product. Hierdoor zijn jij en je klant verzekerd van een goed product en zijn er geen problemen bij garantieclaims. ENEC+ maakt eerlijk vergelijken van producten mogelijk op het gebied van o.a. efficiëntie, kleurgetrouwheid, duurzaamheid en kosten. Er worden geen appels met peren vergeleken maar led-producten worden ‘hard & fair’ beoordeeld op basis van objectieve maatstaven. Wel zo eerlijk! Ook handig: het scheelt aanzienlijk in de kosten omdat er niet allerlei aanvullende testen met producten van verschillende kwaliteiten uitgevoerd dienen te worden. In de (nabije) toekomst wordt de ENEC+-normering een eis bij aanbestedingen. Met ENEC+ speel je dus nu al in op de toekomst.

ENEC+ en betrouwbaarheid van productinformatie

Ook belangrijk om te weten is natuurlijk waar het ENEC+ veiligheids- en kwaliteitskeurmerk dan precies op beoordeelt. Het keurmerk geeft zekerheid over de betrouwbaarheid van de volgende productinformatie:

  • Opgegeven ingangsvermogen (W)
  • Opgegeven lichtstroom (lm)
  • Lichtrendement van de led-armatuur (lm/W)
  • Opgegeven levensduur Lx (h) met lichtstroomafname
  • Procentuele lichtstroomafname (By) na opgegeven levensduur
  • Omgevingstemperatuur (tq) van de armatuur
  • Kleurtemperatuur (CCT in K)
  • Kleurweergave-index (CRI)
  • Kleurcoördinaten