Wat is een daglichtsturing of daglichtregeling?

Een daglichtsturing of daglichtregeling is een toevoeging aan een indoor verlichtingsinstallatie dat zorgt voor de juiste lichtsterkte op ieder moment van de dag. Daglichtsturing bevat een lichtsensor die de sterkte (lux) van invallend daglicht door ramen of koepels in een ruimte of béter op het werkvlak meet. Een daglichtsturing of -regeling is hierdoor enkel aan te bevelen in ruimtes waar ramen en/of koepels zich daadwerkelijk bevinden.

Hoe werkt dat dan?

De lichtsensor die aan de verlichtingsinstallatie is gekoppeld, meet de hoeveelheid daglicht die door amen of koepels de ruimte binnenvalt. Op basis hiervan past de verlichtingsinstallatie het lichtniveau van de kunstverlichting automatisch aan. Wanneer er veel daglicht, bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag, binnenvalt zal het kunstlicht minder fel branden of zelfs helemaal uitgaan. Is het buiten donker of bewolkt? Dan neemt de hoeveelheid kunstlicht toe en wordt de intensiteit van de verlichting bijgesteld tot het gewenste lichtniveau. Ook blijft door deze daglichtsturing het totale lichtniveau in de desbetreffende ruimte altijd gelijk. Dit resulteert in een mooie, egale en gelijkblijvende lichtsterkte gedurende dag én nacht in dezelfde ruimte. En het mooie: indien aanwezig maakt zo’n installatie optimaal gebruik van het ‘gratis’ daglicht.

Energiebesparend en comfortabel

Het gebruik van daglichtsturing wordt soms gecombineerd met een bewegingsmelder. Hierdoor schakelt de verlichting enkel in wanneer er onvoldoende licht en daadwerkelijk iemand aanwezig is in de ruimte. De toegepaste bewegingsmelder zorgt ervoor dat de verlichting aanspringt op het benodigde lichtniveau wanneer je de ruimte betreedt. Door de verlichting terug te dimmen of uit te laten schakelen bij voldoende invallend natuurlijk licht, wordt er extra energie bespaard.

TRILUX Oplossingen

TRILUX biedt diverse oplossingen rondom daglichtregeling onder de paraplu van het intelligente platform LiveLink. Van instapoplossingen met eenvoudige daglicht- en aanwezigheidssturing tot complexe lichtmanagementsystemen om gehele gebouwen aan te sturen, monitoren en flexibel aan te passen. Kijk nog eens in ons artikel over LiveLink waarin we alle oplossingen bespraken.

Het gebruik van daglichtsturing biedt meerdere voordelen, ook aanvullende mogelijkheden met aanwezigheidsdetectie en verder reikende lichtmanagementoplossingen. Ben jij overtuigd van de voordelen, maar wens je hulp bij het kiezen van de juiste sturing en/of sensoren? Of heb je een vraag over de toepassing van daglichtsturing binnen jouw lichtplan? We helpen je graag op weg! Neem gerust contact op met één van onze lichtadviseurs of onze expert Martijn.

Martijn den besten
BDM Solutions & Services