Wat is een lichtplan?

Voor een compleet LED verlichtingsadvies en bijhorende offerte is het noodzakelijk om te weten hoeveel armaturen je nodig hebt om het uiteindelijke, gewenste resultaat te behalen. Dat kun je uiteraard op het oog (ruim) inschatten, maar de kans is groot dat je daardoor last hebt of krijgt van overbelichting of juist van donkere plekken in de ruimte. Door te starten met het uitwerken van een lichtplan weet je zeker dat je de armaturen op de juiste plaats en volgens de gewenste voorwaarden en de norm monteert.

Jouw idee op papier

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie. Want wat is eigenlijk een lichtplan? Een lichtplan is een plattegrond van een ruimte, gebouw of omgeving waarin de positie van de armaturen die de verlichting verzorgen is ingetekend. Lichtplannen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Voor bedrijven is een lichtplan noodzakelijk. Het maakt immers een groot verschil of de verlichting in een winkel, op kantoor of in een (fabrieks)hal wordt geplaatst. In iedere ruimte gelden namelijk andere vereisten. Of hieraan wordt voldaan, krijg je doormiddel van een lichtplan inzichtelijk. Voor BREEAM, waar we jou in dit artikel al over informeerden, gelden er specifieke eisen op het gebied van de lichtplanning.

Wat staat er in een lichtplan?

In een lichtplan wordt aangegeven op welke plek en in welke ruimte de betreffende armaturen gemonteerd moeten worden. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen basisverlichting, accentverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Ook wordt er rekening gehouden met de technische aspecten van de te gebruiken armaturen, zoals de gewenste en benodigde lichtsterkte, de bijbehorende kleurtemperatuur van de LED armaturen, de gelijkmatigheid en de verblindingsfactor. De positie van de armaturen, het type armatuur en eventuele bijzonderheden qua montage worden in een lichtplan beschreven.

Een lichtplan kan zowel op papier als digitaal worden uitgewerkt. In de praktijk wordt er veel gebruik gemaakt van software zoals Relux of DiaLUX, waarin het tevens mogelijk is om lichtsimulaties uit te werken. Een lichtplan is een waardevolle toevoeging aan jouw verlichtingsadvies en vormt de basis voor een complete lichtberekening. TRILUX ondersteunt jou graag bij het uitwerken van een lichtplan.

Heb je vragen over het maken van een lichtplan? We helpen je graag op weg! Neem gerust contact op met één van de lichtexperts van TRILUX via

Jan Van Riel
Leider Akademie TRILUX Benelux